Chantarelle crêpes (gluten-free)

(gif, press the picture to make it play)
 
En av min och Daniels favoritgrejer att göra är svampplockning och förra hösten kom vi över en ganska stor mängd. Inte vilken svamp som helst heller, utan skogens guld. Alltså kantareller för att tala klarspråk. Tack vare att vi förvällde ett stort gäng, det vill säga stekte dem i torr panna tills vattnet försvunnit, och fryst in dem för senare behov kunde vi plocka ut ett par påsar i onsdags. Då testade vi att göra crêpes för försa gången.
 
Ett: gör en omgång pannkakor.
· Fyllningen räckte till sex pannkakor men den kan dubblas så gör så många pannkakor du önskar.
 
Två: stuvningen, räcker till 6 pannkakor.
· 300 g kantareller (annan svamp fungerar fint också)
· 1 msk Maizena
· 1 dl mjölk
· 1 dl grädde
· 1 gul lök
· ca 2 msk smör att steka i
· salt och svartpeppar
· riven ost att toppa med

Tre:
 gör stuvningen.
· Smält smöret i stekpannan och stek din finhackade lök och din svamp du skurit i bitar. De ska bli glansiga, ta sedan ur dessa ur pannan.
· Blanda Maizenan med mjölken och grädden i stekpannan och koka upp. Låt koka i ca 3 minuter tills den tjocknat.
· Smaktsätt med salt och peppar, smaka av!
· Tillsätt svampen och löken och rör runt.
 
Fourth: montering av crêpesen.
· Sätt ugnen på 250°C och grilläge.
· Lägg en pannkaka på en platt yta, skeda upp lite stuvning i mitten som du gör när du äter tacos.
· Vik in de korta kanterna och sedan de långa (som i gif:en ovan) och lägg i en smörad ugnsform, den vikta sidan neråt.
· Garnera med ost.
· Tillaga i högt upp i ugnen i ca 10 minuter.
 
Njut!
 
 
One of mine and Daniel's favourite pastimes is mushroom picking and we came over quite a large amount last autumn. Not any mushrooms, the gold of the forest as we call it in Sweden: chantarelles. Frying them in a dry pan and ridding them of water, we put a load in the freezer for later. And this 'later' was on Wednesday when we made crêpes for the first time. 
 
First: make a round of pancakes.
· The filling is enough for six pancakes but can be doubled so make as many pancakes as you like.
 
Second: the filling, enough for 6 pancakes.
· 300 g chantarelles (other mushrooms will do fine as well)
· 1 tbsp Maizena or other corn starch
· 1 dl milk
· 1 dl cream
· 1 yellow onion
· approx 2 tblsp butter to fry in
· salt and black pepper
· grated cheese for garnish
 
Third: making the filling.
· Melt the butter in a frying pan on medium heat and fry your finely chopped onion and cut up mushrooms until shiny. Remove from pan.
· Mix the Maizena with milk and cream and pour into the pan. Bring to the boil and let bubble away for approximately 3 minutes until thick.
· Season with salt and pepper - TASTE!
· Add the mushrooms and onion again and stir together.
 
Fourth: assembling the crêpes.
· Put the oven on 250°C and grill.
· Put a pancake on a flat surface, spoon some filling into the centre like you would with tacos.
· Fold in the short edges and then the long ones (like the moving picture above) and place in a buttered oven dish, smoth side facing upwards.
· Garnish with cheese.
· Cook in top of the oven until golden, ~10 minutes.
 
Enjoy!
Kategori: Mat Taggar: Kantareller, chantarelle, crepes, gluten-free, glutenfri;
Kommentera inlägget här: