Whole roasted chicken with vegetables

Det här är en vanlig syn i det brittiska köket skulle jag vilja säga. Eller i alla fall i vårt brittiska kök. Kyckling med grönsaker, sås och lite gelé till. En kan tro att det är svårt att laga en hel kyckling pga vart börjar en? Därför är det skönt med tumregler: ca 1h i ugnen per kilo på 225°C
 
För att ge kycklingen en god kryddning, krisp och färg gör jag såhär:
☛ smält några matskedar smör
☛ blanda i en skvätt rapsolja
☛ tillsätt sedan salt, svartpeppar, oregano, vitpeppar, paprikapulver och vitlökspulver (krydda alltid lite mer än du tror behövs) 
☛ blanda ihop allt och gnugga sedan över hela kycklingen som du lägger i en ugnsform
☛ tillaga i ugnen efter tumregeln ovan.
 
Om du vill göra en sås av köttsafterna låter du kycklingen stå under ett folietäcke i ca 10 minuter. När den vilar rinner överflödet ur som du kan ta tillvara på.
☛ häll av vätskan i en kastrull
☛ smaka av och tillsätt buljong efter tycke
☛ späd ut med vatten eller grädde och krydda efter smak
 
Servera med potatis (hela eller mos, mmm), grönsaker och gelé!
 
Translation to English 
 
This is a normal sight in the British kitchen I'd say. Atleast in our British kitchen. Chicken with vegetables, sauce and a little jam to go with. One might think it difficult to roast a whole chicke - where do you start? That's why rules can be useful: ~ 1h in the oven per kilo at 225°C.
 
To give the chicken a nice taste, crisp and colour I do this:
☛ melt a few tablespoons of butter
☛ add a bit of oil
☛ also add salt, black pepper, oregano, white pepper, paprika powder and garlic powder (always season more than you think you need)
☛ mix together and then rub all over the chicken and place in a oven-proof dish
☛ cook in the oven after the rule above
 
If you want to make a sauce from the meat juices, let the chicken rest under some foil for ~10 minutes. When it's resting all excess juice runs out.
☛ pour it into a saucepan
☛ taste it and add stock after your liking
☛ dilute with water or cream and season after your liking
 
Serve with potatoes (whole or mashed, mmm), vegetables and jam!
Kategori: Mat
Kommentera inlägget här: