Livets matvecka: gnocchi, vietnamesiska vårrullar och fyllda pitabröd
Som jag tjatat om att vara sjuk, jag vet. Men jag älskar ju mat och det är en sådan pina att vara utan. Så när jag väl blev frisk åkte jag och handlade ensam. Det är en fröjd att gå själv i matbutiken, Daniel rusar helst igenom och får det gjort på två sekunder. När jag letade länge efter ströbröd i den glutenfria gången hittade jag gnocchi istället. Har alltid velat testa. Stekte istället för att koka och det var en fröjd för munnen.
ENGLISH: Gosh, have I gone on about being ill. But I do love food and it's such a pain being without. So when I finally got well I went food shopping alone. It's lovely walking around by myself, Daniel just likes running through in two seconds. When I was searching for breadcrumbs in the gluten-free isle I found gnocchi instead. I've always wanted to try it. I fried them instead of boiling and they were a joy.
Näst på tur i denna matparad är vietnamesiska vårrullar som vi åt en helt vanlig tisdag. Det var Johan och Malin som bjöd oss på det första gången när vi var i Falkenberg i somras. Så enkelt, så gott. Vi hade i morot, gurka, avokado, paprika, stekt svamp, mango, risnudlar, cashewnötter, sweet chilisås, soja och lime.
ENGLISH: Next in turn in this food parade were Vietnamese springrolls that we ate on a regular Tuesday. Johan and Malin served them this summer when we were in Falkenberg. So easy, so tasty. We had carrot, cucumber, avocado, paprika, fried mushrooms, mango, rice noodles, cashew nuts, sweet chili sauce, soy sauce and lime in ours.
Blöt rispapper helt och hållet i en bunke eller ett djupt fat.
ENGLISH: Wet rice paper completely in a bowl or deep dish.
Montera valfria ingredienser på rispappret, gärna inte för långt ut i kanterna.
ENGLISH: Mount the ingredients of your choice on the wet rice paper, not too far out towards the edges.
(gif, press the picture to make it play). Vik ihop: långsida, kortsida, kortsida, långsida.
ENGLISH: Fold: long side, short side, short side, long side.
Nummer tre i livets matvecka är fyllda pitabröd. Äntligen har vårt ica fått in glutenfria i frysdisken och det är det enda jag vill äta nu. Det tristaste med fyllda bröd är när innehållet är torrt och såsigt varannan tugga. Blanda därför ihop tillbehören i en skål först.
→ 2-3 msk turkisk yoghurt, en skvätt srirachasås, salt, svartpeppar och vitlökspulver eller krossad vitlök
→ finhackad gurka, tomat, rödlök, svamp, paprika
→ valfritt protein såsom skinka, bacon, tofu, kikärtor
→ ruccola, koriander, jalapeño
→ valfri ost
Rosta pitabrödet tills det puffar upp sig och fyll sedan med all röra.
ENGLISH: Number three in the best food week of life is filled pita bread. Finally our food shop av stocked gluten-free ones in the freezer, it's all I want to eat now. The most boring thing is when the filling is dry and saucy every other chew, so mix together the ingredients first.
→ 2-3 tblsp yoghurt, sriracha sauce, salt, black pepper and garlic powder or crushed garlic
→ finely chopped cucumber, tomato, red onion, mushroom, paprika
→ some kind of protein like ham, bacon, tofu, chickpeas
→ rocket, coriander, jalapeño
→ cheese of your choice
Toast the pita bread till it puffs up and then fill it up.
Recept på den här stekta gnocchi-historian, tack. Bara käkat kokta innan :)