Panbiff, tända ljus och ekollon i vatten

Panbiff i gräddsås, hur perfekt söndagsmat är inte det? Vi åt det mitt i veckan men det skulle kunna servera det oftare. Vill ni veta hur jag gör mina? Okej rå.
- blanda cirka 400g köttfärs med 1 finhackad eller riven gullök
- blanda i ett ägg
- salta och svartpeppra rätt ner i smeten, mycket mer än ni tror
- forma biffar och stek i - helst en i gjutgärn - panna, med lite smör i
- när biffarna fått färg på båda sidorna slår du på någon deciliter vatten och lägger i en köttbuljongstärning
- häll sedan på ca 3dl grädde
- blanda cirka 400g köttfärs med 1 finhackad eller riven gullök
- blanda i ett ägg
- salta och svartpeppra rätt ner i smeten, mycket mer än ni tror
- forma biffar och stek i - helst en i gjutgärn - panna, med lite smör i
- när biffarna fått färg på båda sidorna slår du på någon deciliter vatten och lägger i en köttbuljongstärning
- häll sedan på ca 3dl grädde
- smaka av pga buljongen ger sälta
- krydda efter smak (extra salt, svartpeppar, vitpeppar) och lägg i en klick svartavinbärsgelé med
- krydda efter smak (extra salt, svartpeppar, vitpeppar) och lägg i en klick svartavinbärsgelé med
- servera med mos, mmmmm

I köket står en av våra tre "hyllis" från Ikea, täckt men prylar. En inramad plansch av London, köpt i Shoreditch. Vasar i porslin och keramik, provrör i glas och en ljuslykta, köpta på loppis allihopa. En fruktskål. Torkad eucalyptus och en kvist med eklöv. Med mera. Ni vet, saker som är fina ihop.

I köket står också mina ekollon och gror. Tre hittade jag med små svansar i skogen och dessa har växt som tusan sedan dess. Sen står ungefär sju, åtta stycken i vatten och väntar på att växa. Ur bild ligger även två avocadokärnor i vatten och har snart svansar de med, så spännande! Det känns lite som ett uppror mot hösten, att få saker att växa medan allt utomhus går i ide. Som att jag lever lite extra genom min odling i köket.
ENGLISH
1.
Beef patties in a cream sauce, such a perfect Sunda meal. We ate it this week but it could be served more often. Do you want to know how I make mine? Okay then.
Beef patties in a cream sauce, such a perfect Sunda meal. We ate it this week but it could be served more often. Do you want to know how I make mine? Okay then.
- mix approx. 400g mince with 1 finely chopped or grated yellow onion
- add an egg to the mixture
- salt and black pepper go in too, lots more than you think
- make the patties and fry in a - preferably a skillet - pan, with a little butter in there
- when the patties have a nice colour on both sides, add a deciliter of water and put in a meat stock cube
- when the patties have a nice colour on both sides, add a deciliter of water and put in a meat stock cube
- add approx. 3dl cream
- taste the sauce 'cause the stock adds salt
- add more spices (salt, black pepper, white pepper) and put a bit of black currant jam in there too
- serve with mash, mmmm
2.
In the kitchen stands one of our three "hyllis" from Ikea, covered in things. A framed poster of London, bought in Shoreditch. Vases in porcealine and ceramics, test tubes in glass and a candle holder, all bought at flea markets. A bowl of fruit. Dried eucalyptus and a twig with oak leaves. And more. You know, things that look nice together.
3.
My acorns are growing in the kitchen too. I found three with a little tail in the forrest and these have grown tremendously since then. Then there are seven or eight in water, waiting to start growing. Outside the picture I've got two avocado stones in water, they've almost got tails too. I'm so excited! It feel like a bit of a rebellion against the autumn, making things grow when everything outside is going into hibernation. Like I'm living a little extra through my farming in the kitchen.
Ååååh!! Så himla långa svansarna blivit på ekollonen! Jag har vart lat och inte flyttat över mina från vattenbad till vas än, haha :( Men tänker att idag kanske blir en bra dag att gå runt och pyssla med sådant. Håller tummarna för både ekollonen och avokadon förresten! (Våra avokados har börjat växa på höjden igen <3